Vasile Dâncu: Trăim o democrație care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv

Vasile Dâncu: Trăim o democrație care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv

Vasile Dâncu a declarat, sâmbătă, într-un discurs ținut la Cluj-Napoca, unde a primit titlul de Profesor Honoris Causa al Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), că oamenii nu mai au încredere în instituții și în stat.

„Trăim o criză de încredere în care România pare devastată, pare deșertificată. Oamenii nu mai au încredere în instituții, în stat, au început să atace biserica, credința, nu mai au încredere unii în alții, ne-am îndepărtat unii de alții. Este un fenomen sociologic pe care îl măsurăm, este o măsurare tristă. Avem o criză a dezbaterii și a ideilor, în spațiul public nu se mai dezbat idei, nu se mai caută alternative. Avem o violență continuă, avem un spațiu conflictual deschis și ce este mai grav este că, astăzi, argumentarea este rar folosită. Trăim o dictatură a emoțiilor care nu duc la soluții, trăim o democrație care este bolnavă, pentru că avem un absenteism masiv, pentru că oamenii nu se prezintă la vot, nu participă la dezbatere. De multe ori își vând votul pe un kilogram de ulei sau de zahăr, iar acesta nu este un gest de revoltă, ci este un semn de abrutizare a cetățeanului care nu mai caută soluții, care nu mai are speranță”, a spus Dâncu.

Potrivit acestuia, statul a primit din partea cetățenilor toate delegările posibile, să aibă grijă de oameni, astfel încât aceștia să nu mai aibă nicio responsabilitate.

„Să se ocupe de bolnavi, de săraci, de dezastre, de educație și sănătate, iar noi suntem niște cetățeni clienți care așteptăm, plătim impozite, dar stăm, de fapt, într-un pavilion de egoism vecin cu dezumanizarea. Nu ne mai sensibilizează suferința celorlalți, criza din jurul nostru. Avem o criză a spiritului, una de solidaritate colectivă. Noi suntem o colecție de insule care se îndepărtează unele de altele (…) A dispărut cuvântul viitor din discursurile noastre, sistemul politic și social pare construit cu spatele la oameni, cu fața spre conducători și aceasta este o mare pierdere”, a spus Vasile Dâncu.

Potrivit acestuia, mass-media produce o criză a culturii, fiind un canal care poate suporta orice, prin care se poate transmite orice, „un amplificator emoțional care transmite frica”.

„Suntem o societate copleșită de frică, de la politicieni cărora le este frică să ia decizii, până la destine individuale marcate de frică. Avem o regresie spre magic, spre soluții iluzorii, cum este cea a plecării în străinătate. Avem și o criză a intelectualului și una a culturii. Este o societate a incertitudinii maxime, în care dispare totul foarte repede”, a afirmat Dâncu.

El s-a întrebat ce mai poate face un intelectual, un universitar clasic în aceste condiții, dacă mai poate avea influență în această societate și a răspuns că universitatea a rămas spațiul care se adaptează cel mai ușor, unde nu se schimbă valorile și unde se păstrează continuitatea acestora.

„În toate aceste crize ale spiritului contemporan, universitatea este cel mai important loc al rezistenței colective, unde solidaritatea dintre profesori și studenți creează un loc al încrederii. Aici, profesorii se sprijină pe studenți, iar studenții pe dascăli, și așa se naște încrederea. În universitate nu există conflict între generații, aici se reface un lanț al ADN-ului cultural. Este nevoie de o rețea de minți și suflete care să dea o speranță acestei societăți. Universitatea este un spațiu al libertății, este mereu învingătoare, niciun dictator nu a reușit să învingă spiritul universității. Merită să păstrăm acest spirit al rezistenței permanente”, a menționat Dâncu.

Vasile Dâncu a primit, sâmbătă, titlul de Profesor Honoris Causa al UBB Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii care a avut loc în Aula Magna a universității.

Directorul Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), Ioan Hosu, a afirmat, la citirea Laudatio, că instituția este onorată de faptul că Vasile Dâncu a acceptat titlul de Profesor Honoris Causa.

„Acest titlu este simbolul excelenței în activități didactice și al dezvoltării instituționale în domeniul comunicării”, a spus Hosu.

Vasile Dâncu este sociolog, profesor universitar la Universitatea București și la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazu”, membru ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research), al Societății Sociologilor din România și al Asociației Sociologilor din România. El a contribuit la înființarea, în cadrul UBB, a Facultății de Sociologie și Asistență Socială (1996), a Facultății de Științe Politice și Administrative (1996), a Centrului de Cercetare Sociologică Avansată (CESA).

El a fondat, în 1994, Institutul de Studii Sociale, Marketing și Publicitate „Metro Media Transilvania”, iar în 2009 Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES).

Cea mai recentă distincție acordată lui Vasile Dâncu a fost Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Germaniei din partea președintelui Joachim Gauck, în 10 noiembrie 2015.

La ceremonia de acordare a titlului de Profesor Honoris Causa lui Dâncu au fost prezenți, printre alții, membri ai conducerii UBB, prefectul Clujului, Gheorghe Ioan Vușcan, președintele PSD Cluj, Remus Lăpușan, deputatul PSD Aurelia Cristea, primarul Clujului, Emil Boc, fostul negociator șef al României cu UE, Vasile Pușcaș, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu.

Acordarea titlului de Profesor Honoris Causa pentru Vasile Dâncu a fost aprobată de Consiliul profesoral al FSPAC, în 13 martie 2015, și votată de Senatul UBB, în 11 mai 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows